Monday, 9 April 2012

PEMUDA ANSORULLAH

~SUMBER:

Kearah Melahirkan Pemuda Ansoorullah

1. Pemuda adalah sayap penting bagi perjuangan Islam yang suci ini justeru pemuda jualah yang digantung harap oleh Nabi saw untuk mendokong cita - cita perjuangan baginda saw.

حالفني الشباب و خالفني الشيوخ

...yang mendokong perjuanganku ialah pemuda sementara yang membelakangiku ialah orang - orang tua ...
al hadith

2. Pemuda Ansoorullah ialah :

a ] Pemuda yang siap siaga untuk menyahut tanpa sebarang rasa ragu terhadap seruan perjuangan bagi menegakkan syariat Allah swt di atas muka bumi ini .

b ] Menjunjung segala peraturan dan arahan jamaah , tidak gentar mendepani cabaran malah bersedia menghadapi apa jua implikasi perjuangan , biarpun terpaksa mengorbankan segala kepentingan diri sendiri . Firman Allah swt di dalam surah as Shaff Ayat 14 :


Wahai orang-orang Yang beriman! Jadikanlah diri kamu pembela-pembela (ugama) Allah sebagaimana (Keadaan penyokong-penyokong) Nabi Isa Ibni Maryam (ketika ia) berkata kepada penyokong-penyokongnya itu: "Siapakah penolong-penolongku (dalam perjalananku) kepada Allah (dengan menegakkan ugamaNya)?" mereka menjawab: "Kamilah pembela-pembela (ugama) Allah!" (setelah Nabi Isa tidak berada di antara mereka) maka sepuak dari kaum Bani Israil beriman, dan sepuak lagi (tetap) kafir. lalu Kami berikan pertolongan kepada orang-orang Yang beriman untuk mengalahkan musuhnya, maka menjadilah mereka orang-orang Yang menang.3. Prinsip utama pemuda Ansoorullah ialah kesediaan yang tidak berbelah bahagi untuk turun ke medan bagi menunaikan tanggungjawab dan amanah perjuangan bersama slogan serta ikrar pejuang yang berbunyi " إما نصر و إما شهادة " iaitu : samaada menang atau gugur sebagai syuhada' .

4. Ansoorullah merupakan kualiti dan tahap piawaian yang ingin dicapai oleh Dewan Pemuda PAS melalui pelbagai aktiviti yang disusun dan diatur . Menggarap semua lapangan gerakkerja yang melibatkan :

a ] amal tarbawi [ pengkaderan ] ,
b ] amal siasi [ politik ] ,
c ] amal kebajikan dan
d ] dakwah [ penerangan ] .

5. Memahami PAS sebagai sebuah Gerakan Islam , sayugialah para pemudanya terdiri dari kalangan pemuda yang menepati piawaian Ansoorullah dalam semua aspek .

a ] Ansoorullah dalam aqidah [ pegangan dan prinsip ]
b ] Ansoorullah dalam fikrah [ pemikiran dan pandangan ]
c ] Ansoorullah dalam akhlak [ keperibadian dan moral ]
d ] Ansoorullah dalam aktiviti [ gerakkerja dan penglibatan ]

6. Namun asas utama untuk mencapai piawaian sebagai pemuda Ansoorullah ialah :

a ] Tasawwur Ilmu Islam yang jelas dan tepat .
b ] Ilmu pengetahuan dalam semua aspek yang diperlukan .
c ] Keiltizaman bersama aktiviti pengkaderan dan pembinaan jamaah
d ] Tahap taqarrub yang erat dan intim dengan Allah swt .
e ] Intima' [ penglibatan atau penyertaan ] berasaskan aqidah perjuangan .

7. Bermodalkan Islam sebagai produk tunggal yang kini telah dibawa ke pasaran terbuka untuk menemui hampir 30 juta pengguna di dalam negara kita , sememangnya memerlukan pemuda yang pro aktif , kreatif dan agerasif [ bertaraf Ansoorullah ] dalam pelbagai sektor bisnesnya seperti sektor "pengilangan" , "pemasaran" dan "penjualan" agar produk tersebut diterima dan dipakai oleh semua pengguna tanpa prejudis dan ragu terhadapnya .

8. Dewan Pemuda PAS melalui slogannya yang mulia " Duta Penyelamat dan Kasih sayang " serta slogan mesra anak mudanya " Orang Muda Geng Kita " telah merangka aneka rupa dan wajah aktiviti untuk meletakkan Dewan Pemuda PAS dan Islam yang diperjuangkan berada di dalam hati setiap anak muda di dalam negara kita .9. Perlu juga saya tegaskan disini bahawa Pemuda Ansoorullah bukan pemuda yang kasar dan ganas , bukan juga pemuda yang ekstrim dan subversif . Sebaliknya pemuda Ansoorullah ialah pemuda yang mewarisi kemulian akhlak dari baginda Rasulullah saw dengan meletakkan diri sebagai :

a ] Pemuda yang beriman dan bertaqwa
b ] Pemuda yang berilmu pengetahuan dan berwibawa
c ] Pemuda yang berorientasikan syariah dan sunnah
d ] Pemuda yang berhemah dan berhikmah
e ] Pemuda yang berjiwa besar dan lapang dada
f ] Pemuda yang tangkas dan berani
g ] Pemuda yang cerdas dan cergas
h ] Pemuda yang sabar dan tabah
i ] Pemuda yang amanah dan setia .

10. Kita tidak mahu penyertaan anak - anak muda bersama PAS hanya mengekalkan peribadi dan kualiti yang lama sebagaimana sebelum mereka menyertai PAS . Sebaliknya Dewan Pemuda PAS wajar "menaiktaraf" kan mereka agar menjadi pemuda Ansoorullah melalui pelbagai aktiviti pengkaderan , pembinaan dan pembentukan aqidah , fikrah serta syakhsiah tanpa menafikan kecenderungan dan minat mereka dalam gaya dan penampilan hidup yang tidak bertentangan dengan syara' .

11. Melahirkan Pemuda Ansoorullah bukan bermaksud menukar minat pemuda motor kepada pemuda gasing demikian juga tidak bermaksud menukar minat pemuda futsal kepada pemuda layang - layang dan pemuda seni muzik kepada pemuda kertas kerja sebagaimana kita tidak menukar pemuda ceramah dan kuliah kepada pemuda congkak dan catur .

12. Sebaliknya Pemuda Ansoorullah bermaksud pemuda yang dibina aqidahnya agar mereka miliki aqidah yang sohih , dibina fikrahnya agar mereka miliki fikrah Islam yang syumul dan dibina syakhsiahnya agar mereka miliki syakhsiah yang soleh . Ertinya kita mahu kualiti pemuda yang mengikuti acuan perjuangan kita iaitu Islam .

a ] Pemuda boleh bermain futsal tetapi menjadi pemain futsal yang sohih aqidahnya , syumul fikrah Islamnya dan soleh akhlaknya .

b ] Pemuda boleh memandu motorsikal tetapi menjadi pemandu yang sohih aqidahnya , syumul fikrah Islamnya dan soleh akhlaknya .

c ] Pemuda boleh menyertai seni tetapi menjadi ahli seni yang sohih aqidahnya syumul fikrah Islamnya dan soleh akhlaknya .

~Sumber:

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...